UŽ JSTE SI SEDLI NA LAVIČKU U KAPLIČKY?

Já jsem si už vyzkoušela lavičky obě. Vychutnala jsem si poklidnou atmosféru u zdiměřické kapličky a zažila jsem pocit zadostiučinění. Když jsme totiž v únoru 2017 Okrašlovací spolek zakládali, bylo pořízení a instalace laviček na kopečku u kapličky jednou z našich priorit.

Samozřejmě na tak velkou akci (relativně velkou na nově vzniklý spolek) jsme se museli trochu připravit, museli jsme vejít ve známost mezi spoluobčany a získat jejich přízeň a podporu, takže úplně nejdřív jsme se pustili do úklidu ulice Ke Geofyzikálnímu ústavu, pověsili jsme šest ptačích budek a pomáhali s organizací čarodějnic na louce mezi Zdiměřicemi a Mladíkovem.

V mezidobí jsme připravovali administrativní náležitosti, aby umístění laviček bylo v souladu se všemi myslitelnými předpisy. Majitelem pozemku, kam jsme plánovali lavičky umístit, je totiž Botanický ústav AV ČR v. v. i. Kontaktovali jsme proto Správu Průhonického parku, kterou jsme seznámili s naším záměrem. Ochotně nám souhlas udělili a tímto jim ještě jednou děkujeme za jejich ochotu.

Plánováná pozice laviček, která se zas tolik neliší od skutečnosti 🙂

Tak a teď už se jen posadit a užít si krásu okolí zdiměřické kaple.

Mnoho občanů zaujala naše cedule, kterou jsme na dřevěné tyči zapíchli u cesty vedoucí okolo kapličky a která seznamovala okolojdoucí s naším záměrem. Když viděli jasně definovaný cíl, rozhodli se nás podpořit. Tímto jim všem ještě jednou moc a moc děkujeme, protože bez nich a bez jejich finanční přízně bychom mohli o lavičkách nadále jen snít.

Když jsme narazili na problém, jaký typ lavičky vybrat, napadlo nás, že bychom rozhodnutí mohli nechat na těch, kdo je budou užívat. Tedy na vás. Na facebookové stránce okrašlovacího spolku jsme proto uveřejnili fotky několika typů laviček a spustili virtuální hlasování o jejich podobě. Tento krok se setkal s velkým ohlasem, ukázalo se, že vzhled okolí naší obce nám není lhostejný. V hlasování vyhrála elegantní dřevěná lavička s kovovými nohami.

V tu chvíli jsme měli pohromadě všechny potřebné věci pro realizaci akce – souhlas majitele pozemku, vybraný typ lavičky, ale i dostatek finančních prostředků na transparentním účtu, nebo silné ruce členů a příznivců spolku pro instalaci. Neotáleli jsme a pak už šlo všechno ráz na ráz. Objednali jsme lavičky, počkali jsme na vhodné počasí, vykopali díry, kovovou konstrukci laviček zabetonovali do země a našroubovali dřevěné latě.

Co dodat závěrem? Lavičky přirozeně zapadly do okolí kapličky, jsou hezké a praktické. Děkuji a gratuluji nám všem. Společným úsilím se nám podařilo zpříjemnit procházky nejen zdiměřickým občanům, ale i návštěvníkům z bližšího či širšího okolí. Bez vaší podpory by to nešlo. Doufám, že nám lavičky budou sloužit dlouhou řádku let a že se stanou samozřejmou součástí okolí krásné zdiměřické kaple.

Pomalu se ve spolku připravujeme na další projekty, ale jak to tak u dobrovolných spolků bývá, jejich realizace není jen v našich rukách. Jsme totiž závislí i na podpoře vás, našich podporovatelů a sympatizantů, kteří chtějí na naší věc, zkrášlování Zdiměřic, finančně přispět 🙂 O našich záměrech si můžete přečíst na webových stránkách spolku. V tuto chvíli pracujeme na realizaci komunitního kompostu, na který se nám podařilo získat finanční dar, ale o něm zas někdy příště. Těším se, že se setkáme při některé z našich dalších akcí, například již tuto středu na druhém sousedském fotbale!

Mirka Macháčková
Okrašlovací spolek Zdiměřice, z.s.

Dětská práce byla při instalaci laviček využita pouze ze 2 % 🙂