JEDNU MÁME, DRUHÁ BUDE ZA ROK

Postavit dvoukomorový kompost je vlastně hračka. Stačí dobrý nápad, pár šikovných lidí a nadšení pro ekologii.

Žijeme sice na vesnici, ne všichni u nás ale mají možnost kompostovat vhodné zbytky z domácnosti a zahrady. Vyhazovat kompostovatelný materiál do biopopelnice? To se Okrašlovacímu spolku Zdiměřice příčí! Jeho vyhozením se totiž připravujeme o cennou surovinu – humus – a navíc je potřeba vyhozený odpad složitě a specializovaně odvážet na daleké skládky. Proto jsme se rozhodli vybudovat komunitní kompost pro naše členy a členky na území naší obce.

Nejdříve jsme samozřejmě museli získat potřebná razítka a povolení. Městský úřad Černošice nám dal po předložení záměru k výstavbě kompostu zelenou, majitel vyhlédnutého pozemku souhlasil s umístěním (za což mu moc děkujeme!) a ještě nám pozemek ke stavbě připravil (!) a město Jesenice nám na základě naší žádosti na kompost přispělo nemalou finanční částkou 10 tisíc Kč (opětovně moc děkujeme! Obzvláště radní Zdeně Paškové, která si vzala naší žádost na starost).

Takto jsme si nakreslili, že bude náš spolkový kompost jednou vypadat 🙂

Vhodná prkna jsme našli a koupili v jižních Čechách, kde jejich pořízení stálo několikanásobně méně, než v okolí Prahy. Pak stačilo už jen pár drobností – kovové patky, šrouby, jekly, ekologicky nezávadný olej na natření prken, čas a pěkné počasí. Díky šikovným členům a členkám Okrašlovacího spolku Zdiměřice bylo postavení kompostu otázkou několika málo hodin. A tak máme první komoru našeho dvoukomorového kompostu hotovou.

Naši členové tam již poctivě nosí slupky, nespotřebovanou zeleninu a ovoce, čajové sáčky, skořápky z vajec a podobně (pokud by vás zajímalo, co do kompostu patří, pročtěte si tento odkaz). Naopak do něho nepatří velké množství posekané trávy, větve nebo zbytky jehličnanů. Pokud by se do kompostéru tento materiál dával, zapříčinilo by to jeho nefunkčnost. Tento materiál tak musíme i nadále vozit do sběrného dvora v Jesenici, kde ho od nás zdarma odeberou a zlikvidují.

Na jaře příštího roku postavíme druhou komoru, materiál na její stavbu už máme pořízený doma. Jen prozatím nechceme stavět prázdnou dřevěnou krabici, která by byla zbytečně vystavena několik měsíců rozmarům počasí. Zbytečně bychom tak zkrátili životnost prken. Až bude druhá komora hotová, tak do ní z té první přeházíme nově vzniklou, hlínu, aby po dobu několika měsíců dozrála a  stala se kvalitním humusem.

Komunitní kompost je umístěn na začátku ulice Ke Kapli, přijďte se podívat. A co budeme s hlínou z kompostu dělat? I to máme důkladně promyšlené. Na kompost plánujeme navázat dalším projektem, a to komunitní zahrádkou – už máme vytipovaný i vhodný pozemek, teď jen sehnat všechna potřebná povolení a nadšené sousedy a sousedky, kteří se budou chtít s námi do vzniku zahrádky pustit… Sledujte proto dál naši práci na zkrášlení Zdiměřic a nezapomeňte nás podporovat! Jen díky vám můžeme pro naši obec dělat to, co nás baví a co nám jí pomáhá více zabydlet 🙂