STROM SVOBODY VE ZDIMĚŘICÍCH ANEB PAMĚTNÍK ZALOŽENÍ REPUBLIKY

Příští rok to bude 100 let, kdy z chaosu První světové války vzešla Československá republika. Její vznik byl oslavován ve všech koutech nově vzniklého státu. Jedním z projevů nadšení bylo i sázení tzv. Stromů svobody. Po mladé republice jich byly vysázeny místními politiky, rezidenty, žáky či členy různých spolků tisíce. Bývaly ověšovány stuhami, zpívala se u nich hymna nebo se ke kořenům ukládaly schránky s historickými dokumenty. Stromy svobody byly vysazeny v sousedních Hrnčířích, Šeberově, Zlatníkách a zajisté i na dalších místech v okolí (kde se prozatím výsadbu ale nepodařilo Nadaci Partnerství zmapovat). Začalo nás proto v Okrašlovacím spolku Zdiměřice zajímat, jak na tom byla v roce 1918 naše obec a jestli před 100 lety zasadili svůj Strom svobody i zdiměřičtí.

Nicméně, pátrat v historii naší obce není příliš snadné. Kronika Zdiměřic totiž není k dispozici. Po komunistickém převratu v roce 1948 zdiměřická kronika nenávratně zmizela a s ní i velká část historie naší krásné obce. Další ranou bylo vyhoření archivu Jesenice v 90. letech 20. století, které zničilo těch několik málo dokumentů, které se dochovaly. Zdiměřice jsou proto svým způsobem obcí bez historie, alespoň co se písemných záznamů týče. Naštěstí ale mezi námi žije řada starousedlíků / pamětníků, kteří o historii naší obce vědí mnohé.

Když proto na prosincové sousedské setkání organizované našimi členy, Mirkou Macháčkovou a Petrem Brožem, zavítal nejstarší místní rodák, 82letý Vlastimil Paducha, neváhali jsme s otázkou ani chvilku. Máme i my ve Zdiměřicích svůj Strom svobody? Dnes již díky panu Paduchovi víme, že ano! Je jím mohutná lípa srdčitá rostoucí na zdiměřické návsi hned vedle dětského hřiště (viz mapka níže). Dle vzpomínek pana Paduchy byl strom vysazen na přelomu let 1918 / 1919 k oslavení nově získané nezávislosti československého státu. Stáří stromu potvrzuje i měření obvodu kmene ve výšce 130 cm nad zemí – v pasu má lípa uctihodných 243 cm. Můžeme tak být hrdí, že se jeden z těchto památečních stromů nachází přímo na území naší obce! A současně jsme moc rádi, že se nám opět podařilo zmapovat malý dílek z historie naší obce.

Co s touto ale informací dále? Za Okrašlovací spolek Zdiměřice uvažujeme, jestli na sté výročí neuspořádat u stromu malou slavnost na počest založení našeho státu a současně nevysadit v katastrálním území Jesenice strom nový. Aby i za dalších sto let na území naší obce existoval Strom svobody, který by připomínal toto významné výročí. A to je moment, kdy bychom vás rádi požádali o pomoc. Víte o vhodném pozemku, kde by mohl být budoucí Strom svobody vysazen? Pokud ano, napište nám, prosím, e-mail do diskuze níže, nebo na Facebook. Za vhodné tipy budeme moc rádi.

PS: Na základě našeho zjištění jsme naší lípu zanesli do databáze Stromů svobody, která se snaží jejich výskyt zmapovat napříč Českem :-). Pokud byste věděli o nějakém dalším stromu vysazeném k výročí založení Československé republiky, ať už ve Zdiměřicích, v Jesenici, nebo i jinde po ČR, neváhejte ho do databáze přidat!