BUDKOVĚŠENÍ 2, ANEB DALŠÍ ČÁST ZDIMĚŘIC POKRYTA PTAČÍMI BUDKAMI

Před rokem jich bylo šest, letos sedm. Mluvíme o počtu ptačích budek, které Okrašlovací spolek Zdiměřice umístil v sobotu 10. března 2018 na stromy v okolí ulice Labutí. Počet příznivců jarní akce Budkověšení se tak pomalu rozrůstá.

Když členové a členky Okrašlovacího spolku Zdiměřice vybrali pro Budkověšení sobotu 10. 3., ani netušili, jak jim bude počasí přát. Letošní zima se rozhodla plnou silou zaútočit až na svém konci, na přelomu února a března nás trápily holomrazy, v druhé polovině března jsme zase bojovali se sněhem a mrazem. Jen o víkendu, kdy se konala naše první letošní spolková akce, jsme mohli ochutnat první příslib jara a užít si plnou dávku slunce a tepla. Přírodo, děkujeme.

Na místě srazu, na hřišti u křižovatky silnic Labutí a Ke Kapli, se uzavíraly sázky, kolik budek letos naši ekologicky uvědomělí sousedé a sousedky přinesou. Pesimistická varianta tvrdila, že jich bude stejně jako loni. Optimisté, že se počet zvýší. No, vyhráli optimisté, i když jen o prsa. Celkem se totiž sešlo 7 budek určených pro malé zpěvné ptáky, například sýkorky, rehky, brhlíky či strakapoudy.

Za pomoci žebříku, drátu a hliníkových hřebíků jsme tři budky umístili na stromy rostoucí okolo bývalého lomu na konci Labutí ulice.

Nové budky jsou pověšeny, loňské budky jsou vyčištěny a připraveny poskytnout útulný domov ptačím rodinám. Doufáme, že se ptáčci v budkách zahnízdí a při shánění potravy pro svá nenasytná mláďata zavítají i na naše zahrady a pomohou nám zbavit se nežádoucího hmyzu a housenek.

Za rok u dalšího ročníku zdiměřického Budkověšení se s Vámi těší na viděnou Okrašlovací spolek Zdiměřice!