NAŠE ÚČAST NA TRADIČNÍM PÁLENÍ JESENICKÝCH ČARODĚJNIC

Poslední dubnovou noc proběhlo na louce mezi Zdiměřicemi a Mladíkovem již tradiční pálení čarodějnic, které pro jesenické rezidenty zorganizovalo město Jesenice. Podobně jako loni jsme i my, členové a členky Okrašlovacího spolku Zdiměřice, byli přitom. Připravili jsme si totiž stanoviště v rámci dětského programu, který probíhal od 16 do 18 hodin. Oproti předchozímu roku jsme ale neměli stanoviště, které by cílilo jen na vaše děti, ale tentokrát jsme zacílili i na vás, rodiče. Připravili jsme si totiž lano na přetah, abychom otestovali sílu jesenických sousedů a sousedek 🙂

Přetahování lanem je kolektivní sport provozovaný značně dlouho (na počátku 20. století byl dokonce součástí Olympijských her!). Právě to, že se jedná o kolektivní sport, bylo důvodem, proč jsme si přetahování na naše stanoviště vybrali. Našim cílem bylo totiž připravit stanoviště, které by nenabízelo individuální zábavu jednotlivcům, ale umožnilo zapojení do soutěžního klání celé rodině i skupinám sousedů a sousedek. A skromně si myslíme, že se nám výběr stanoviště povedl na výbornou. Do přetahování se totiž zapojovaly nejenom soutěžící děti, ale i diváci z řad rodičů a náhodní kolemjdoucí. Zatímco na začátku přetahování stávalo na každé straně lana dvě až tři děti, tak na jeho konci na obou stranách lana visel hrozen lidí všech věkových kategorií, který ze sebe vydával maximum k dosažení vítězství. Jak se totiž zápas rozjel, k lanu přibíhali stále noví a noví pomocníci všech věkových kategorií, kteří se snažili zvrátit vítězství na jimi preferovanou stranu.

Jsme proto moc rádi, že se vám naše stanoviště líbilo a že jste si k nám přišli zasoutěžit. Společně jsme si na místě užili skvělou atmosféru, za což vám moc děkujeme a těšíme se na další akci, kde si budeme moci vzájemnou sílu opětovně poměřit 🙂

Závěrem dodáme, že lano na přetah (ale i další činnost našeho spolku) bylo pořízeno z finančních příspěvků získaných ze členských příspěvků a darů vás, našich sympatizantů. Je to totiž právě vaše ochota finančně přispět (viz případně náš transparentní účet), co nám umožňuje fungovat a připravovat pro vás další projekty.