ZDIMĚŘICE JIŽ BRZY NA OBRAZOVCE ČESKÉ TELEVIZE

V posledních dnech jste mohli potkat v ulicích Zdiměřic opětovně filmaře. Českou televizi totiž zaujal příběh naší obce, která se během několika málo let změnila z malé, nevýznamné vesničky v typické satelitní město za Prahou. Její štáb k nám přijel natočit pořad o tom, jak se ve Zdiměřicích žije.

Režisérka Eliška C. Andrš se dlouhodobě zajímá o problémy, které s sebou přináší prudký rozvoj obcí u velkých měst. U svých kamarádek a známých viděla, že rodiny, které se přestěhují do vysněného bydlení v přírodě mimo centrum Prahy, pak často trpí anonymitou místa přetrháním sociálních vazeb, náročným dojížděním do škol a do práce i nedostatkem služeb v místě. To často vede k dodatečnému vystřízlivění ze snu o ideálním bydlení.

Ve speciálním čísle časopisu Respekt věnovanému bydlení se dočetla, že ve Zdiměřicích existuje skupina lidí, kteří snaží vybudovat komunitní život a zlepšit sousedské vztahy. Oslovila proto členy a členky našeho Okrašlovacího spolku Zdiměřice s nabídkou, jestli bychom nechtěli o našich aktivitách, životě i bydlení ve Zdiměřicích natočit jeden díl pořadu Náš venkov. Pozvali jsme ji, aby se se svým štábem přišli podívat, jak Mirka Macháčková a Petr Brož připravují sousedské rozhovory pro projekt Humans of Zdiměřice, povídali si se starousedlicí u kapličky i nejstarším rezidentem Zdiměřic, pozvali jsme je na sousedské setkání i na lekci swingu (která byla bohužel přerušena dešťovou přeháňkou. Nevadí, zatančíme si při příštím Tančení pod hvězdami na konci července) a ukázali jsme jim naše projekty, které jsme v posledních 2 letech na území Zdiměřic zrealizovali. Současně jsme si se štábem povídali i o tom, jakou cestu jsme k založení Okrašlovacího spolku Zdiměřice museli ujít, i o tom, kde se vlastně vůbec myšlenka na vznik vzala.

Výslednou reportáž ze Zdiměřic budete mít možnost shlédnout na ČT2 dne 8. září 2018. Pokud nestihnete premiéru, zdiměřický díl pořadu najdete v archivu České televize.