JANA ZIENTKOVÁ: VE ZDIMĚŘICÍCH JSEM SPOKOJENÁ, JEN BYCHOM PRO NAŠE TŘI DĚTI POTŘEBOVALI VĚTŠÍ BYDLENÍ

Já i můj manžel pocházíme z Ostravy, v Praze jsme studovali vysokou školu a už jsme tu zůstali. První společné bydlení jsme si koupili v Jesenici, v bytovkách u rybníka. Tehdy jsme měli jen jedno dítě, přesto nám už ten byt začal být malý, nebylo v něm moc úložných prostorů. Začali jsme hledat větší prostor.
Oblast Jesenicka se nám líbila, jenže v Jesenici se v té době nové byty nestavěly, proto nás zaujaly řadové domy ve Zdiměřicích, které byly právě ve výstavbě. Tehdy jsme ještě nepotřebovali tolik řešit školu a školku a s dojezdem do Prahy a za nákupy jsme se nějak vypořádali.

Zdiměřice jsem před tím znala z procházek. Chodila jsem z Jesenice do Průhonického parku s dcerou v kočárku, byla to vždy vydatná vycházka. Do Zdiměřic jsme se přestěhovali před deseti lety. Protože byly řadové domky úplně nové, stěhovali jsme se se sousedy všichni najednou. Většinou se jednalo o mladé rodiny s malými dětmi. To bylo bezvadné, protože když šly naše děti ven, vždy tam našly kamarády, se kterými si mohly hrát. To je výhoda společných zahrad, které u řadovek máme. Někdy mám pocit, že děti z rodinných domů jsou zavřené na vlastní zahradě a nemají tolik kamarádů.

Bylo trochu obtížné zvyknout si, že v místě nejsou žádné služby, v té době tady nebyla ještě ani večerka. Stalo se, že když jsem byla nemocná, musela jsem počkat, až mi nákup přiveze manžel, až pojede z práce, protože v té době ještě neexistovala možnost objednat si nákup po internetu až domů. Od té doby víme, že dvě auta v rodině jsou ve Zdiměřicích nutností.

Ve Zdiměřicích se nám líbí blízkost přírody, chodíme do Průhonického parku, manžel v něm běhá. Jsme golfová rodina, takže využíváme golfové odpaliště, děti tam chodí na tréninky. Dozvěděla jsem se, že podél Průhonického parku mělo být postaveno golfové hřiště. To se bohužel nepovedlo. Je to škoda, rádi bychom tam chodili. Líbí se nám hřiště Jesenice Fun park, je to fajn, že je tu alespoň jedno místo, kde se dá posedět s přáteli.

O víkendech jsme často jezdili na výlety a sbírali jsme turistické známky. Dnes jich máme přes tři sta. Věnujeme se také geocachingu. Jedna schránka je i ve Zdiměřicích, u kapličky. Dnes už tolik času bohužel nemáme, naši kluci začali hrát florbal, takže výlety jsme museli trochu omezit a o víkendech jezdíme v sezóně spíš po turnajích.

Ještě když jsme bydleli v Jesenici, byla jsem takzvanou aktivní maminkou v mateřském centru Pohádka. To bylo velmi fajn, seznámila jsem se tam s mnoha maminkami z Jesenice a okolí. Mívala jsem služby v herničce a pomáhala s tím, co bylo potřeba. Teď už se sice jejich aktivit neúčastním, ale fandím jim dál, je to velmi užitečná služba nejen pro maminky, ale i pro děti, které si zde našly mnoho kamarádů a kamarádek.

V zásadě jsem ve Zdiměřicích spokojená, jen bychom potřebovali ještě větší byt, protože máme tři děti, neustále bojujeme s úložnými prostory a jeden pokoj navíc by se nám také hodil. Ceny pozemků a domů jsou ale ve Zdiměřicích hodně vysoké, a tak se může stát, že jednou budeme muset tuto oblast opustit.