PETRA HANTÁKOVÁ: BUDOUCNOST ZDIMĚŘIC VIDÍM OPTIMISTICKY

Již šest let bydlím v bytovém domě neboli kondominiu na okraji Zdiměřic u křižovatky na Vestec. Před tím jsme bydleli v podnájmu ve Vestci. Když jsme se s manželem rozhodli, že si pořídíme vlastní bydlení, všimli jsme si, že se na okraji Zdiměřic staví nové byty. Dívali jsme se samozřejmě i na jiné byty, ale tady byly za dobrou cenu. Vyhovuje nám, že bydlíme na jižním okraji Prahy, protože dojíždíme za rodiči směrem na jih.

Přiznám se, že před nastěhováním do Zdiměřic jsem neřešila, jaké má tato oblast výhody a nevýhody, ale poslední dobou v duchu srovnávám život ve Vestci a ve Zdiměřicích. Když jsme chodili do práce, líbilo se nám, že je tady naprostý klid a v noci ticho, že je tady čistý vzduch. Teď když máme tři malé děti, začala jsem narážet na to, že Zdiměřice jsou v podstatě konec světa. Přes den je ve Zdiměřicích pusto a prázdno, když jdu s dětmi na hřiště, dlouho si nevydrží hrát samy. Často proto sedneme do auta a jedeme na hřiště do Vestce. Líbí se nám park u rybníka, kde je amfiteátr, venkovní hřiště, teď je tam i možnost veřejného grilování, což brzy určitě využijeme. V letošním horkém létě nám na hřišti ve Vestci vyhovovalo, že je zastíněné stromy a že tam mají mlhoviště, které děti osvěžilo.

Přitom kousek od domu máme hřiště Jesenice fun park, ale letos jsme tam byli snad jen jednou. První rok jsme byli z tohoto hřiště nadšení, ale rok od roku se podle mě služby zhoršují. Rodiče nemohou s dětmi dovnitř k nafukovacím atrakcím, zavřeli přední zahrádku, odkud jsem viděla na děti na hřiště před Fun parkem, a vstupné je dost vysoké.

Ve Vestci funguje cukrárna, což je oblíbený cíl našich procházek, a naproti ní je další krásné hřiště. Ve Vestci se mi také líbí, že se hřiště neustále doplňují o nové herní prvky. Ve Zdiměřicích se hřiště pro malé děti postavily, ale od té doby zůstaly v podstatě stejné, bylo by potřeba je doplnit o herní prvky pro větší děti, protože děti rostou a jejich potřeby se mění.

Na zdiměřických hřištích mi vadí ty malé kamínky, které jsou okolo herních prvků. Jednak jsou špinavé a také jich mám neustále plný byt. Nedávno se mi dokonce dostaly za buben sušičky, bála jsem se, že se mi rozbije. Také mi na hřištích chybí sociální zařízení, prostě záchod, což ve Vestci vyřešili budkami Toi Toi. Když totiž na hřišti potřebuji já nebo děti na záchod, znamená to, že musíme z hřiště odejít a už se na něj nevrátíme.

Ve Zdiměřicích velmi oceňuji cyklostezky. Vždy se těším na každý nový úsek, protože se mi tím otevře možnost dalšího pohybu po okolí. Loni postavili cyklostezku do Hrnčíř a já jsem díky tomu mohla začít chodit na nákup do prodejny v Hrnčířích, ráda tam chodím pro pečivo, které nám chutná. Do večerky ve Zdiměřicích nechodím, vadí mi, že před prodejnou postávají pochybné existence s lahváčem v jedné ruce a cigaretou v druhé. Navíc chodníky ve Zdiměřicích jsou úzké, úzká je i silnice, a když jede velké terénní auto, mám občas pocit, že o mě zavadí zrcátkem. Špatně se mi zde s dětmi pohybuje. Někdy raději chodím zacházkou vedlejšími ulicemi mezi domy, než abych šla po hlavní silnici.

Těším se na novou školu. Naše děti začnou brzy chodit do školy, je skvělé, že ji budou mít vedle domu a já nebudu muset fungovat jako taxikář. Nevýhodou bude zvýšený provoz na silnicích. Snad bude ve škole i prostor pro setkávání dospělých, doufám, že se tu začne něco dít.

Zato plánovaný Whitewater Park mi vadí, přestože jsem bývalá kanoistka a mohla bych mít z takového projektu radost. Je nesmysl postavit takovou stavbu daleko od řeky, na planině, kde přirozeně neteče voda a v létě je zde sucho.

V kondominiu žije hodně mladých rodin s malými dětmi. Potkáváme se ve společném dvoře a je to velmi příjemné s někým si popovídat. Začali jsme dokonce společně organizovat různé akce, například nedávno jsme byli na Ještědu. Pořádáme společné oslavy narozenin dětí a občas se sejdeme jen tak. Snažíme se také pečovat o společné prostory, abychom to tam měli hezké. V současné době připravujeme společného Mikuláše. Máme štěstí na akční sousedy, kteří jsou ochotni pro děti něco udělat, takže se převléknou za Mikuláše, čerta a anděla a udělají dětem show. Letos bude celá akce vylepšená o návštěvu zvířátek, navštíví nás poník, možná dokonce i velbloud. Doufám, že pro děti, kterých přijde asi osmnáct, to bude zážitek.

Ve Zdiměřicích už chceme zůstat. V Praze jsou dobré pracovní možnosti, přitom žijeme v klidném, hezkém prostředí v blízkosti Průhonického parku. Jsme optimisté a doufáme, že za pár let budou Zdiměřice zase dál a rozjede se společenský život.