BUDKOVĚŠENÍ VYŠLO AŽ NAPOTŘETÍ

Ve Zdiměřicích se v neděli 24. 3. 2019 uskutečnil třetí ročník Budkověšení po té, co byl kvůli počasí dvakrát odložen. Proběhl tak ve stejný den jako naše další akce Ukliďme kousek Zdiměřic. Ve Zdiměřicích přibyly tři nové ptačí budky a zmizela hromada nepořádku.

První termín akce Budkověšení byl naplánovaný na sobotu 9. 3. 2019, jenže do České republiky dorazil orkán Eberhard, nebylo proto bezpečné lézt na stromy. Akce musela být zrušena. V náhradním termínu o týden později celý den silně pršelo, což znemožňovalo pohyb venku a opět by nemohla být zaručena bezpečnost aktivistů s budkami na stromech. Akce byla proto znovu zrušena. Vyšlo to až napotřetí.

Obrázek ukazuje plochu, na které jsme se letos dali do úklidu.

Přiložit ruku k dílu přišlo v sobotu 14 zájemců o ekologii a dva pejsci. Letos Okrašlovací spolek Zdiměřice vybral ke zkrášlení oblast nové zdiměřické cyklostezky propojující Zdiměřice s Vestcem a Jesenicí.  Nejdříve jsme na strom připevnili zbrusu novou ptačí budku, zbývající dvě budky již byly majiteli pověšeny samostatně během pracovního týdne, aby hnízdící ptáci nemuseli čekat, až se o víkendu umoudří počasí. Pak přišel na řadu úklid okolí cyklostezky a odbočky k provozní budově Veolia. Celkově jsme vyčistili plochu o přibližně 15 000 metrech čtverečních.

Věci, které jsme v příkopech a křovinách našli, vypovídají o tom, že sem musí čas od času přijet auto s objemným odpadem. Policie zde občas projíždí a místo kontroluje, nepořádníky to ale evidentně neodradí. Pneumatiky, kusy koberců, plastové lahve, plechovky a dokonce i rozbitý elektrický terč na šipky jsme umístili do kontejneru, který nám přistavila obec Jesenice. Děkujeme městskému úřadu za spolupráci.

Zdiměřice jsou po tomto víkendu zase o něco krásnější. Mrzí vás, že jste nestihli přijít, setkat se se sousedy a udělat něco pro naši obec? Zkuste se připojit k akci Ukliďme společně Jesenici, která proběhne 6. 4. 2019. Těšíme se na setkání na další akci Okrašlovacího spolku Zdiměřice.